EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII


ATENŢIE! Vă atragem atenţia asupra faptului că snusul nu este pe departe nedăunător. În tutunul ce nu emite fum au fost găsite mai multe substanţe nocive. În ciuda acestui fapt, un studiu suedez/ american arată că snusul nu poate fi atât de nociv, precum s-a crezut anterior,  fiind mai puţin nociv decât fumatul.

Acest studiu a urmărit frecvenţa de apariţie a cancerului printre consumatorii produselor de tutun. Au fost controlaţi peste 280.000 de bărbaţi suedezi – unii consumatori de snus, alţi câţiva fumători, iar alţi câţiva cae nu au consumat niciodată produse de tutun sub nici o formă – cercetarea desfăşurându-se pe o durată de 20 de ani. Cercetătorii internaţionali au cercetat 279.897 de bărbaţi dintre angajaţi obişnuiţi, iar testarea medicală s-a desfăşurat între 1978-1996. Dintre aceştia 26 la sută au fost consumatori de snus şi 27 la sută  fumători, iar restul nu a consumat niciodată vreun produs de tutun.

Subliniem, că producătorii atât din Suedia cât şi din Statele Unite se străduiesc să elimine pe cât mai mult posibil substanţele nocive din snus pentru a mări acceptanta medicală şi socială a acestui produs.

Proporţie de cancer de hasnyálmirígy la fumători:

13 cazuri/ la 100.000 de pers.

Proporţia de cancer ....... la consumatorii de snus:

8,8 cazuri/ 100.000 pers.

Proporţia printre cei care nu fumează:

3,9 cazuri/ 100.000 pers.

Studiul a mai arătat că consumul de snus nu măreşte şansa de cancer a cavităţii bucale, dar după un consum îndelungat pot apărea simptome neplăcute, de exemplu, îngălbenirea dinţilor. În afară de aceasta, şi consumul de snus îngreunează căderea în sarcina şi măreşte riscul îmbolnăvirilor cardiace.

În studiu, cercetătorii au mai stabilit că ridicarea restricţiilor actuale, legalizarea consumului de snus  ar putea fi în favoarea stării de sănătate generală, dacă consumatorii de tabac vor prefera tutunul fără fum în detrimentul fumatului.

În Suedia numărul consumatorilor de snus este printre cel mai mare, reducând astfel numărul fumătorilor. Astfel, adepţii suedezi ai fumatului au fost reduşi la un procent de sub 20%, pe când în Ungaria circa 40-45% din populaţie fumează regulat sau ocazional.

„Ca şi fiecare produs din tutun, nici snusul nu este lipsit de riscuri” a spus medicul şef al organizaţiei Cancer Research din Marea Britanie, Jean King, care nu a participat la mai sus amintitul studiu medical declarând că „ Snusul poate ajuta la combaterea dependenţei de fumat, dar există riscul dependenţei de snus”.

Fumatul este primul factor de risc în apariţia cancerului, aproximativ 1 milion de oamenii sunt consumatori ai nicotinei introduse în organis pe calea fumului. Fumatul ucide, din 10 oameni 1 cade victimă acestuia, cauzând astfel anual moartea a 4 milioane de oameni. Totodată cancerul are şi tendinţe genetice de apariţie pe care nu trebuie să le neglijăm.

„Pentru un fumător cel mai indicat lucru e să se lase de fumat! Dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci snus este o alternativă bună, poate înlocui fumarea tutunului. Consumul tutunului poate avea loc cu un risc mai redus şi deci introducerea nicotinei în organism”  a spus Dr. Peter Hajek, profesor al Universităţii Queen Mary Hospital din Londra. Hajek care de asemenea nu a participat la studiu, asumându-şi declaraţia chiar şi în lipsa acestei evaluări

„Dacă fumătorii trec în proporţie suficient de mare la consumull de snus, atunci ridicarea interdicţiei produselor de tutun introduse pe cale orală, poate deveni o chestiune de interes public! Luând în considerare riscurile mai reduse ale consumului de snus” a declarat profesorul Hajek.

Pe această cale atrage atenţia pagină web www.snusshop.ro asupra aspectelor dăunătoare ale consumului de snus. Precum tot prin aceasta declară că nu îşi asumă nici o responsabilitate materială sau socială pentru efectele şi impactul consumului de snus!